Beknelde zenuwen in voet / Mortonse neuralgie

Een beknelde zenuw in de voorvoet met verdikking is ook wel bekend als een Mortonse neuralgie of Mortons neuroom. Vanaf de middenvoetsbeentjes lopen de zenuwen tot het einde van de tenen. Een zenuwbeknelling tussen de middenvoetsbeentjes kan zorgen voor een verdikking van één van de zenuwen. Doordat u loopt komt er druk op de middenvoetsbeentjes en in combinatie met de verdikking van de zenuw ontstaat de pijn. Meestal ontstaat de pijn tussen het derde en vierde middenvoetsbeentje, maar kan ook ontstaan tussen de andere middenvoetsbeentjes (dan wordt het neuroom wel anders benoemd). Een Mortonse neuralgie komt op iedere leeftijd voor en bij zowel mannen als vrouwen. Wel komt het circa acht tot tien keer vaker voor bij vrouwen dan mannen.

Oorzaken 
Mortonse neuralgie

De oorzaak van het ontstaan van een Mortons neuroom is niet helemaal bekend. Vaak wordt het herhaaldelijk terugkeren van kleine beschadigingen in de zenuwen een mogelijke oorzaak genoemd. Daarnaast zijn dit mogelijke oorzaken van een Mortonse neuralgie:

– Zeer sterke belasting van uw voeten. Door langdurige prikkeling van de zenuw tussen uw middenvoetsbeetje ontstaan er kleine beschadigingen aan de zenuw die op den duur zorgen voor een verdikking van de zenuw.
– Doorgezakte voorvoeten (pes transversus)
– Fracturen en ongevallen met letsel aan u voeten, met eventuele restschade
– Afwijkende voetstand of teenstand(zoals een hallux valgus (Scheve grote teen).
– Veel lopen op hoge hakken
– Het dragen van te strakke schoenen

 –Ook kan een artrose of reuma een rolspelen bij de ontwikkeling van een Mortonse neurlagie

Symptomen 

De symptomen van een beknelde zenuw in de voorvoet kenmerken zich door acute pijn in de voorvoet met uitstralende pijn naar de tenen. De pijn treedt op tijdens actief bewegen. Het veroorzaakt kramp in de voorvoet of een pijnlijke steek in de bal van de voet.  Daarnaast zijn er vaak ook tintelingen in de tenen, prikkelingen, doof gevoel, stroomstootjes of brandende/ stekende pijn. De pijn is aanwezig in de voorvoet tijdens het lopen en kan dan ook tintelingen of doof gevoel geven. Ook wordt er soms aangeven dat lijkt of het gevoel is dat een sok dubbel zit. De pijn wordt verergert tijdens het autorijden en bij dragen van (te) smalle schoenen. Door de voet te masseren of uw schoen uit te trekken verdwijnt de pijn in uw voorvoet of wordt minder. Wanneer de klachten zich langer voordoen, houdt de pijn langer aan. Soms voelen mensen tijdens het lopen met een Mortonse neuralgie en klik of hebben het gevoel dat de middenvoetsbeentjes tegen elkaar schuren.

Behandeling 

De klachten door de Mortonse neuralgie zullen niet vanzelf over gaan en hebben dus een behandeling nodig. De diagnose van een Mortonse neuralgie wordt door een podotherapeut gesteld doormiddel van een podotherapeutisch onderzoek. Dit onderzoek bestaat ook een vraaggesprek, lichamelijk onderzoek en biomechanisch onderzoek. Naar aanleiding van dit onderzoek, zal er behandeling worden opgesteld. Soms wordt er ter aanvulling een echo gemaakt door eer arts of fysiotherapeut, hiermee kan de diagnose worden bevestigd.


Het behandelen van een beknelde zenuw in uw voorvoet kan met verschillende therapievormen. Een schoenadvies kan een optie zijn. Er wordt wellicht geadviseerd om een ruimere of bredere schoenen te dragen met een stevige ballijn. Hierdoor nemen vaak de klachten af of verdwijnen. Tevens wordt er ook afgeraden bij deze klachten om hoge hakken te lopen en geadviseerd om schoenen te kopen in de namiddag, omdat de voet dan op z’n breedst is.

Ook een podotherapeutische zool op maat gemaakt in de schoenen kan helpen. Op de podotherapeutische zool wordt een voorvoet drukverdeling gemaakt met een verhoging onder de voorvoet, waardoor de ruimte onder de voet groter wordt en de middenvoetsbeentjes meer ruimte krijgen. Dit zorgt voor minder irritatie en minder pijn in uw voet.

Er wordt ook ooit gekozen (medical) taping als tijdelijk therapie. Dit kan zorgen voor tijdelijke pijnverlichting. Dit kan dan ook geen goede optie zijn, voorin de tussentijd tussen het onderzoek en leveren van de podotherapeutische zool.

N.a.v. van de gekozen therapie wordt er vaak een controle afspraak gemaakt om te evalueren hoe het gaat met de klachten. Deze afspraak vindt plaats na circa 6 tot 8 weken. Mocht er nog niet het gewenste resultaat zijn bereikt, kan er wellicht nog een aanpassing gemaakt worden aan de zool.

Er wordt  ook ooit gekozen voor een corticosteroïdeninjectie ter pijnverlichting.  Echter is deze werking vaak van kortere duur. Mochten bovenstaande behandelingen geen effect hebben wordt er ooit als een van de laatste opties gekozen voor een operatieve ingreep, waarbij de Mortonse neuralgie wordt verwijderd door een chirurg.

Prognose

Mortonse neuralgie is vaak een lastige en gecompliceerde klacht, waarbij vaak een lange periode nodig is om te herstellen. Bij circa 62% van de mensen zal de pijn verlichten, echter kan de soms wel lang duren. Het herstelproces is afhankelijk van de mate van beschadiging van het weefsel door de Mortonse neuralgie.

✔ Kwaliteitsregister Paramedici ✔ Aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten