Capsulitis voet

Capsulitis voet is een kapselontsteking aan het teengewricht. Deze wordt in medische termen beschreven als capsulitis (capsul= kapsel en -itis=ontsteking) Het is een ontsteking of irritatie aan de teengewrichten. Het gaat hierbij om een ontsteking van een of meerdere mtp-gewrichten. Echter Het mtp-gewricht is het gewricht dat de middenvoetsbeentjes en tenen met elkaar verbindt. Elk mtp-gewricht is omhuld met een stevig kapsel wat de botten bij elkaar houdt. Onder de bal van uw voet zitten kopjes, die bedekt zijn met stevige gewrichtskapsels wat de botten bij elkaar houdt. Deze kunnen ontstoken of geïrriteerdraken. De ontsteking die de pijn veroorzaakt komt vanuit het gewrichtskapsel. Daarnaast kan naast pijn ook zwellingen/of roodheid optreden als ontstekingsverschijnsel. De klachten ontstaan vaak bij mensen waarbij de voorvoet is doorgezakt (pes transversus) tijdens het lopen of een mensen die een holle voet (pes cavus) hebben.

Capsulitis
Capsulitis

Oorzaken capsulitis voet
Mogelijke oorzaken die kunnen leiden tot de klachten:
– Meer belasten van de voeten (overbelasting)
– Afwijkende stand of functie van de voeten of tenen, zoals een doorgezakte voorvoet(pes transversus), holle voet(pes cavus), klauwstand van de tenenof bij een verstijving van het grote teen gewricht(hallux limitus/ rigidus)
– Te kleine of smalle schoenen dragen
– Dragen van hakken vergroot de druk op de voorvoet
– Verminderde kwaliteit of achteruitgang van het vetkussen onder de voeten

Symptomen capsulitis voet
De symptomen waaraan u een kapselontsteking aan het teengewricht herkent, zijn:
– Een stekende en/ of zeurende pijn onder de bal van uw voet of voorvoet
– Een stekende en/ of zeurende pijn aan de teengewrichten
– Last van stijfheid in de ochtend in de gewrichten
– Pijn na lange belasting van de voeten
– Pijn bij afzetten van de voeten–Een branderig gevoel in de voorvoeten
– Ochtendstijfheid en startpijn
– Voet wordt rood en opgezet of gezwollen
– Pijn bij bewegen van de tenen naar boven of beneden
– Sommige bewegingen zijn moeilijk of vrijwel onmogelijk door de zwelling en pijn. Dit is met name in de ochtend en einde van de dag, als de voorvoet wordt belast en bij het afwikkelen of afzetten van de voet tijdens lopen en gaan. 

De meeste pijn wordt gevoeld tijdens het afwikkelen van de voet.U voelt een branderig of stekende pijn tijdens het belasten van uw voet en een zeurende pijn wanneer u uw voeten niet belast.Eeltvorming kan zorgen voor klachten als ontstekingen aan het teengewricht.

Behandeling 
De behandeling is afhankelijk van de ernst, duur en oorzaak van de klachten. Het kan zijn dat er na een dag intensieve inspanning een lichte capsulitis ontstaat en weggaat bij voldoende rust. Echter wanneer de pijn al langer aanwezig is in de voorvoet, is er wellicht meer aan de hand. De podotherapeut onderzoekt uw voeten, doormiddel biomechanisch en klinisch onderzoeken bespreekt met u uw dagelijkse belasting van uw voeten.Mogelijk is deze veranderd, waardoor u de klachten aan uw tenen heeft. Tijdens het functieonderzoek is beweging in de voorvoet en tenen vaak pijnlijk. Verder is bij palpatie (voelen) kan gelokaliseerd worden waar de pijn zit. Tijdens de analyse van het looppatroon, kunnen er afwijkingen gezien worden zoals lopen naar de pijn, klauwstand van de tenen of langdurig voorvoetcontact. Als er sprake is van een afwijking aan de voet, kunnen er ondersteunende podotherapeutische zolen op maat worden gemaakt. De podotherapeutische zolen zorgen ervoor dat u ondersteuning krijgt tijdens het staan en lopen.Door deze ondersteuning van de podotherapeutische zolenkunnen de voeten meer rust krijgen en herstellen.Ook kan de podotherapeut een schoenadvies geven over de soort schoen en de stevigheid, de buigzaamheden van de schoenenen hakhoogte.Tevens zal tijdens het podotherapeutisch onderzoek gekeken naar de juiste breedtemaat en lengtemaat voor de voeten. Dit schoenadvies kan zijn voor zowel de dagelijks schoenen, sportschoenen en/ of werkschoenen. Wanneer er een klauwstand van de tenen wordt geconstateerd tijdens podotherapeutisch onderzoek, kan er gekozen worden voor een corrigerende siliconen orthese (teenstukje) op maat. Deze wordt tijdens het consult door de podotherapeut gemaakt.Daarnaast kan er geadviseerd worden op tijdens de acute fase van de ontsteking de pijnlijke plek te koelen met een icepack, ter verlichting van de pijn.Al deze bovenstaande therapieën zijn gericht op pijnvermindering en herpakken en participatie van activiteiten in het dagelijks leven.Na aanleiding van het consult en behandeling, kan er gekozen worden om na 6 tot 8 weken een controle afspraak in te plannen. Tijdens deze controle wordt er geëvalueerd hoe de therapie is ervaren en de voortgang van de klachten.

Resultaat / prognose
Meestal is het te verwachten resultaten goeden is de verwachte prognose dus goed. De duur van het geneesproces is afhankelijk van hoelang de klachten al aanwezig. Hoe langer de klachten aanwezig, zijn des te langer het duurt voordat de pijn over is of minder wordt. Normaliter is verwachte prognose 6 tot 12 weken. Uit cijfers blijkt dan 90% van de patiënten in een tijdsbestek van uiterlijk 12 weken grotendeels klachtenvrij is, waarvan 37% al na 8 weken al volledig klachtenvrij is.

✔ Kwaliteitsregister Paramedici ✔ Aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten