Een likdoorn wordt ook wel een eksteroog of eeltpit genoemd. In medisch terminologie wordt een likdoorn ook wel een clavus genoemd. Het is een pijnlijke eeltplek die meestal aan de voet of tenen voorkomt en naar binnen groeit. Eelt is een harde en dikke huid en ontstaat op plekken waar te veel druk op komt. Een likdoorn ontstaat wanneer er op een klein gedeelte van de voet extra hogedruk plaatsvindt. Het eelt wordt op die plaats naar binnen gedrukt en er ontstaat een soort doorn.
Hoe ziet een likdoorn eruit?
- Harde likdoorn: dit is de meest voorkomende likdoorn en heet heloma durum. Het ontstaat op de tenen en aan alle zijden van de voet en wordt veroorzaakt door het dragen van verkeerde en niet-passende schoenen en teenafwijkingen. Denk bij teenafwijkingen aan: klauwstand van de tenen, hamerstand of andere vormen van scheefgroei.
- Zachte of weke likdoorn: deze likdoorn ontstaat tussen de tenen en wordt veroorzaakt door botafwijkingen aan de tenen. Omdat de tenen tegen elkaar gedrukt worden, blijft de huid tussen de tenen week en zacht.
- Vasculaire likdoorn: bij deze likdoorn zijn de bloedvaatjes meegegroeid en is vaak te herkennen aan de donkerepuntjes die zich bevinden in de eeltpit.
- Neurovasculaire likdoorn: bij deze vorm likdoorn zijn er zenuwen en bloedvaatjes meegegroeid met de eeltpit. Deze vorm kan niet zomaar worden verwijderd en is erg pijnlijk.
Oorzaken
Wanneer een kleine plek op de voet veel druk of wrijving ervaart, ontstaat daar extra eelt. Door druk van schoenen kan dit eelt zich niet aan de buitenkant ontwikkelen, maar wordt in de huid geduwd.
Likdoorns kunnen ontstaan door:
- Het dragen van verkeerde schoenen (zoals te smalle, te kleine schoenen of hakken)
- Het niet goed verzorgen van de voeten
- Afwijkingen aan tenen en voeten (zoals een klauwstand van de tenen, hamertenen een hallux valgus (scheve grote teen)of doorgezakte voorvoet)
- Intensieve belasting van de voeten (zoals bij intensieve sporters of bij zwaar belastend werk).
- Ouder worden: dit zorgt voor een dunnere huid, minder vetweefsel onder de voeten en veranderingen in gewrichten
- Ook kan overwicht een rolspelen, omdat er dan ook extra druk op de voeten en tenen ontstaat
Klachten
Likdoorns zijn te vinden onder de voet, boven op de tenen en tussen de kleine teen en de teen ernaast. Een likdoorn is te herkennen aan een klein en rond verkleuring en maximaal enkele millimeters groot. In het midden is vaak wat weefsel weg te krabben. Indien u een likdoorn heeft geeft dit meestal en stekende pijn en/ of het gevoel van een hard plekje onder of op de voet of tenen. Een likdoorn kan door de stekende pijn u dagelijks functioneren dan ook hinderlijk belemmeren. Soms wordt deze pijn beschreven alsof er een spijkertje in de voet zit. De pijn van de likdoorn kan som ook uitstralen naar de omliggende gebieden rondom de likdoorn.
Kan een likdoorn kwaad?
Likdoorns zijn erg pijnlijk en vervelend, maar kunnen in de meeste gevallen geen kwaad. Wanneer de druk van de likdoorn is, gaan de klachten ook weg. Een likdoorn kan problemen opleveren bij mensen met diabetes (suikerziekte), omdat door de diabetes de zenuwen en bloedvaten aangetast kunnen raken. De doorbloeding is daardoor minder en het gevoel kan ook minder worden. Wanneer het gevoel minder is de voeten kunnen de likdoorns onopgemerkt blijven en eventueel daardoor lijden tot een ontsteking of wond.
Likdoorn verwijderen?
Terugkerende likdoorns op de voet zijn aanleiding om een podotherapeut te bezoeken. De podotherapeut heeft hier vaak passende oplossingen voor, bijvoorbeeld door een instrumentele behandeling of podotherapeutische inlegzolen. Daarnaast wordt bij een likdoorn regelmatig een siliconen orthese (teenstukje) op maat gemaakt om de teenstand te corrigeren. Het doel van deze behandelingen het afnemen van de overmatige druk en pijnklachten.
Wat kunt u zelf doen?
- Draag passende schoenen die niet knellen. Laat dan ook met regelmaat uw schoenmaat meten in schoenenwinkel en laat u adviseren over geschikt schoeisel (zie schoenadvies).
- Met een voetvijl of puimsteen kunt u zelf de eeltlaag rondom de likdoorn wat dunner maken, zodat er minder druk ontstaat op de likdoorn en de pijn wat kan verlichten.
Wanneer moet ik met een likdoorn naar de podotherapeut?
- Bij mensen met diabetes (suikerziekte) en voetklachten, de kans hierbij op wonden en ontstekingen groter.
- De likdoorn is erg pijnlijk.
- Bij twijfel neem altijd contact op om u te laten informeren.
Schoenadviezen:
- Het is belangrijk dat het schoeisel dat u draagt groot genoeg is, zowel in de lengte en breedte. Er zijn dan schoenen beschikbaar in verschillende lengtematen en breedtematen.
- Daarnaast is het belangrijk dat er goede afwikkeling zit in het schoeisel dat u draagt.
- Verder raden wij aan om schoenen te kopen in de namiddag, voeten zwellen namelijk op in de loop van de dag en daardoor zijn de voeten in de middag breder en groter dan in de ochtend.